Surface aspects

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Τα πλεονεκτήματα του τιτανιούχου ψευδαργύρου VMZINC είναι πολλά και σημαντικά:

Αισθητική
Το VMZINC προσφέρει ιδιαίτερη και αυθεντική όψη με ποικίλες αποχρώσεις, ανάλογα με τον φωτισμό. Η υφή του υλικού το παντρεύει εξαιρετικά με ξύλο, πέτρα, κεραμικές πλάκες, τσιμεντοειδείς πλάκες, γυμνό μπετόν, γυαλί, κλπ.

Ευελιξία
Οι αρχιτέκτονες έχουν απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης με το VMZINC καθώς μπορεί να υποστηρίξει επιφάνειες με μικρή ακτίνα καμπυλότητας ή πολύπλοκα σχήματα που δύσκολα μπορούν να γίνουν με άλλα υλικά.

Βέλτιστη απόδοση επένδυσης
Το VMZINC αυτοπροστατεύεται δημιουργώντας πατίνα επίστρωσης που προσφέρει διάρκεια ζωής από 60 - 100 χρόνια (ανάλογα με τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες) αποκαθιστώντας μάλιστα αλλοιώσεις από γδαρσίματα και κτυπήματα.

Ευχέρεια
Παρέχει τη δυνατότητα επικάλυψης με κλίσεις από 5%, ενώ προσφέρει ευχέρεια στην κατασκευή δύσκολων λεπτομερειών.

Φυσικό και ανακυκλώσιμο υλικό
95% του παλαιού υλικού ανακυκλώνεται με κύριους αποδέκτες τους παραγωγούς μπρούντζου και οξειδωμένων μετάλλων.

Ηχομόνωση
Λόγω του τρόπου εφαρμογής με ξύλινο πέτσωμα μπορεί να εξασφαλιστεί ηχομόνωση έναντι μεγάλων θορύβων (οχήματα, αεροπλάνα κλπ). Επιπλέον ο θόρυβος της βροχής είναι πολύ μικρότερος από άλλα μέταλλα όπως αλουμίνιο ή ανοξείδωτα φύλλα.

Βέλτιστη απόδοση επένδυσης
Δεν απαιτεί καμία συντήρηση.

Συνδυασμός με εξωτερική θερμομόνωση
Το VMZINC συνδυάζεται άψογα με κάθε είδους εξωτερική θερμομόνωση προσφέροντας ακόμη ισχυρότερο αποτέλεσμα.

 

VMZINC ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Η βροχόπτωση και η ανεμοπίεση της περιοχής και η αναστροφή του νερού ή του ανέμου είναι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη στη φάση τοποθέτησης.

Σημεία που χρήζουν προσοχής σε περίπτωση βροχόπτωσης:

 • Αρμοί
 • Αλληλοεπικαλύψεις επικαλύψεις στις στέγες
 • Ενώσεις σε σημεία όπως καμινάδες
 • Απολήξεις ανελκυστήρων
 • Ενώσεις γύρω από παράθυρα στέγης, ηλιοσωλήνες και διαφώτιστους θόλους
 • Τελείωμα σε κατακόρυφους τοίχους
 • Κορφιάδες

Σημεία που χρήζουν προσοχής σε περίπτωση ανεμοπίεσης:

 • Αποτελεί ευθύνη των μελετητών να αναφέρουν την ανεμοπίεση της περιοχής όπου θα κατασκευαστεί το έργο.
 • Η μέθοδος κατασκευής, ο αριθμός συνδετήρων κινητών και σταθερών clips έχει άμεση σχέση με γεωγραφική κατανομή των ανέμων. Τα clips πρέπει να είναι ανοξείδωτα, πιστοποιημένα και όχι από το ίδιο υλικό.

 

ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ VMZINC

AZENGAR®

VMZINC - azengarΤο AZENGAR® αποτελεί την αρχή μιας νέας γενιάς τιτανιούχου ψευδαργύρου που παρέχει απεριόριστες δυνατότητες έμπνευσης στους αρχιτέκτονες. Έχει μία ελαφριά απόχρωση του γκρι ασημί με ιριδίζουσες ανταύγειες.

 

natural zinc

natural zincΤο natural zinc έχει την αυθεντική φυσική απόχρωση του τιτανιούχου ψευδαργύρου σε ασημί γυαλιστερό χρώμα. Xρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα σε στέγες, προσόψεις, υδρορροές, διακοσμητικά στοιχεία σε εκκλησίες κλπ. Το χρώμα ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής αλλάζει, αποκτώντας μία ανομοιόμορφη πατίνα γκρι-ματ, μέσα από μια ζωντανή διαδικασία που είναι ορατή σε όλη τη διάρκεια ζωής του κτιρίου. Η αντοχή του στον χρόνο ξεπερνά τα 100 έτη με πολλά παραδείγματα κτιρίων ανά την Ευρώπη.

 

QUARTZ-ZINC®

quartz zincΤο QUARTZ-ZINC® είναι το τελικό αποτέλεσμα της πατίνας που μπορεί να έχει το natural zinc με την πάροδο του χρόνου. Είναι ελεγχόμενη επεξεργασία ώστε να δίνει την ίδια απόχρωση του γκρι-ματ. Εφαρμόζεται σε κτίρια, τρούλους εκκλησιών, υδρορροές, διακοσμητικά στοιχεία αλλά και σε εσωτερικούς χώρους, μόνο του ή σε συνδυασμό με πέτρα, ξύλο, terracota, σχιστόπλακες κλπ. Δεν απαιτεί καμία συντήρηση, αυτοπροστατεύεται και σε περιπτώσεις αμυχών ή κακοποίησης της επιφάνειάς του επανέρχεται σταδιακά στην αρχική του υφή.

 

ANTHRA-ZINC®

anthra zincΤο μαύρο χρώμα του ANTHRA-ZINC® προσφέρει μία μοναδική χρωματική απόχρωση που οδηγεί στην πολύ επιτυχημένη απομίμηση της μαύρης σχιστόπλακας. Το μαύρο χρώμα προκύπτει από επεξεργασία του φυσικού τιτανιούχου ψευδαργύρου και όχι από βαφή. Συνεπώς η απόχρωση είναι σταθερή και ομοιόμορφη αλλά όχι κατ’ ανάγκην απόλυτα ίδια σε όλες τις παρτίδες παραγωγής. Ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες είναι πιθανό το χρώμα να μετατραπεί σταδιακά σε σκούρο γκρίζο, χωρίς όμως να μειώνεται η διάρκεια αντοχής του υλικού.

 

PIGMENTO®

Το PIGMENTO® είναι ο χρωματισμός του πατιναρισμένου QUARTZ-ZINC® σε 4 διαφορετικές αποχρώσεις που αυξάνουν κατακόρυφα τις δυνατότητες του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
Τα χρώματα είναι:

pigmento

Η επιφάνεια του QUARTZ-ZINC® καλύπτεται από χρωστική ορυκτή βαφή και δημιουργεί τη νέα υφή του PIGMENTO® σε απόχρωση σεμί ματ, με την πατίνα QUARTZ-ZINC® να παραμένει. Το PIGMENTO® παίζει εκτός της αισθητικής και ρόλο προστασίας του QUARTZ-ZINC®. Σε σπάνιες περιπτώσεις, με την πάροδο του χρόνου, τα σωματίδια βαφής του PIGMENTO® ενδέχεται να αλλάξουν χρώμα και να επανέλθει το αρχικό χρώμα της πατίνας του QUARTZ-ZINC®. Το υλικό διατίθεται με φιλμ προστασίας.

 

ΑΡΧΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Σωστός εξαερισμός
Επιτυγχάνεται κυρίως με τοποθέτηση του VMZINC πάνω σε ξύλινο πέτσωμα. Τα ξύλα είναι τάβλα ελάτης ή poplar, πλάτους 100 - 200mm, πάχους 18 – 25mm και σε απόσταση μεταξύ τους 5 – 10mm. Ακόμη, ο σωστός εξαερισμός επιτυγχάνεται με ειδικά εξαρτήματα εξαερισμού.

Κλίση
Ελάχιστη κλίση 5% ή 3 μοίρες

Σωστή στήριξη
Πρέπει να γίνεται βίδωμα και όχι κάρφωμα των ξύλων. Η στήριξη των φύλλων επικάλυψης γίνεται με κινητούς ανοξείδωτους συνδέσμους και σταθερούς σε αναλογία 5:1 και ανάλογα με το μήκος των φύλλων.

Συμβατότητα υλικών
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη συμβατότητα των υλικών με τα οποία έρχεται σε επαφή ο τιτανιούχος ψευδάργυρος.

Συμβατά υλικά

 • Μολύβι - Καλή συμβατότητα
 • Αλουμίνιο - Αρκετά καλή συμβατότητα
 • Γαλβανισμένο ατσάλι - Αρκετά καλή συμβατότητα
 • Ανοξείδωτο ατσάλι - Άριστη συμβατότητα

Ασύμβατα υλικά

 • Χαλκός
 • Μη γαλβανισμένο ατσάλι

Επικοινωνήστε με την Mipeco

Όνομα:
E-mail:

Το μήνυμα σας:

MIPECO ADVANCED BUILDING SOLUTIONS

 • Η MIPECO ιδρύθηκε το 1992 από την αρχιτέκτονα-μηχανικό Ειρήνη Τσιάκκα, η οποία και διευθύνει την εταιρεία μέχρι σήμερα.

  Διαβάστε περισσότερα...

Έδρα

Παιανία, Σουλίου 55,

email: mipeco@mipeco.gr

πίσω από το Εκθεσιακό Μεσογειακό Κέντρο M.E.C.,

ΕΞΟΔΟΣ 17 Κάντζα Αττικής Οδού

 +30 210 6644611

 +30 210 6643825